Let’s connect!

"Voor jou"

HPV – het verhaal van Nabila

Dit verhaal is geschreven door mijn oud-cliënte Nabila. Door haar eigen ervaringen met HPV hoopt zij middels het delen hiervan, andere vrouwen bewust te maken van de mogelijke gevolgen en de uitnodiging voor een uitstrijkje niet te negeren.
Houd in gedachten dat voeding-, suppletie- en leefstijladviezen altijd persoonsgebonden zijn en dat specifieke supplementen daarom niet benoemd worden in dit verhaal. 🤍 

In november 2021 kreeg ik voor het eerst de uitslag HPV, nadat ik een zelfafnametest had gedaan om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. De oproep lag er al ruim een jaar en gezien het feit ik altijd een goede uitslag kreeg en het virus nooit is getraceerd, voelde ik de noodzaak niet om meteen een afspraak te maken. Bovendien had ik eigenlijk geen zin om een afspraak te maken bij de huisarts dus besloot ik de zelftest online aan te vragen. Lekker makkelijk en je hoeft er de deur niet voor uit. Er werd dus HPV gevonden en daarom moest ik toch nog langs bij de huisarts voor een tweede uitstrijkje om zo te kunnen bepalen of het virus schade had aangericht aan mijn baarmoederweefsel. En ja hoor, na twee zenuwslopende weken wachten was de uitslag een “PAP3b”. 

Om je een beeld te geven van wat deze waarde eigenlijk zegt:

  • PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden.
  • PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt.
  • PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. Je wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig.
  • PAP 3b: de cellen wijken net iets meer af dan bij een PAP 3a. Waarschijnlijk krijg je een eenvoudige behandeling.
  • PAP 4: er zijn ernstig afwijkende cellen te zien. In 90% van de gevallen is een behandeling nodig.
  • PAP 5: de cellen zijn zeer afwijkend. Soms alarmeert het uitstrijkje ten onrechte, maar soms is er ook sprake van baarmoederhalskanker. Een uitgebreide behandeling is dan noodzakelijk.

Achteraf gezien vind ik het van mijzelf erg onverstandig dat ik er vanuit ben gegaan dat alles wel OK zou zijn, gezien het feit dat bijna iedereen wel een keer in aanraking komt met het virus (dit was mij overigens onbekend). Als je weerstand in orde is ruimt je lijf het HPV-virus netjes op, maar als je net als ik 41 jaar oud bent en een intens stressvolle periode hebt gehad met veel verdriet en weinig rust dan wordt het een ander verhaal. Stress legt als het ware je immuunsysteem helemaal plat (ook dat was mij onbekend) waardoor bacteriën en virussen ruimte en tijd krijgen om te woekeren en er allerlei problemen kunnen ontstaan, waaronder een voorstadium van baarmoederhalskanker. Er volgde een periode van Biopten, Lisexcise (de gynaecoloog snijdt met een metalen lisje het afwijkende weefsel weg) en uiteindelijk opnieuw een uitstrijkje. Een biopt is de afname van kleine hapjes weefsel uit de baarmoedermond. Deze wordt onderzocht om vervolgens aan te geven hoe ernstig de cellen zijn veranderd. De uitslag wordt uitgedrukt in CIN. Er zijn 3 gradaties van CIN:

  • CIN1: lichte afwijking
  • CIN 2: matige afwijking
  • CIN3: ernstige afwijking

Bij CIN3 is de kans het grootst dat de afwijkende cellen in kankercellen veranderen. Ik had helaas CIN3 als uitslag van mijn 3 biopten. Dit betekende een ernstige afwijking en dus besloot ik zo snel mogelijk voor de Lisexcisie behandeling te gaan die mijn gynaecoloog voorstelde. Hierbij wordt dus met een hete lis het aangetaste weefsel verwijderd en vervolgens opnieuw onderzocht. De behandeling zelf duurde een halfuurtje en viel gelukkig reuze mee. Vooral de verdoving was pijnlijk, maar verder erg goed te doen (een bevalling is een stuk zwaarder 😉), daarna kon ik zelfstandig naar huis om bij te komen. Ik mocht een aantal weken niet in bad, niet sporten en niet tillen. Daarnaast moest ik even extra lief zijn voor mezelf. Gelukkig kreeg ik na 3 weken een goede uitslag, deze uitslag toonde aan dat het weefsel geen verdere afwijkingen liet zien en de randen schoon waren. Dit betekent dat er geen afwijkende cellen zijn achtergebleven! 🙏🏻 

Toch was de strijd nu pas echt begonnen. Ik moest ervoor zorgen dat mijn lichaam (dat mij vreselijk in de steek had gelaten), nu het virus ging opruimen om niet opnieuw de cellen in mijn baarmoeder aan te tasten. Ik las allerlei stukken en boeken over het versterken van mijn immuunsysteem en ging langs bij Esmay voor ondersteuning. Esmay hielp mij met het in kaart brengen van mijn nutriëntentekorten d.m.v. bloedonderzoek en we gingen direct aan de slag met het aanvullen hiervan. Esmay gaf mij ook steeds een duw in de juiste richting als ik even niet meer wist of ik goed bezig was met de supplementen en andere zaken die ik deed om mijn lijf te versterken.

Ook ontdekte ik het boek “painting a target on HPV” van Dr. Nick Leroy. In dit boek staat veel informatie beschreven over de mogelijkheden om je weerstand te ondersteunen. Ook werd in dit boek advies gegeven over het inzetten van specifieke suppletie en paddenstoelen om dit proces te bevorderen. Natuurlijk zijn de meeste mensen zich er gelukkig steeds bewuster van dat je zelf een grote invloed hebt op je gezondheid. Desondanks ben ik ook van mening dat de aanpak van een probleem als deze, altijd vraagt om een persoonlijke aanpak en professionele ondersteuning. Ik verdiepte mij dus zelf in alle informatie en ging naar Esmay om samen de mogelijkheden voor mij te kunnen bespreken. Ik besloot mijn leefstijl positief te veranderen. Voor mij bestond dit o.a. uit het toevoegen van smoothies (om de groente- en fruitinname te verhogen), meer water drinken en gezonder koken. Ik vond veel rust in meditaties en wandelingen in de natuur en kon eindelijk écht omarmen dat tegenslagen bij het leven horen. Daarbij leerde ik echt dat het niet helpt om je teveel zorgen te maken, maar dat je zelf de persoon bent die veranderingen kan doorvoeren. Ook mijn gevoel van dankbaarheid is enorm toegenomen! Ik wil genieten van de momenten die ik in het ‘hier en nu’ heb.

-6 maanden verder-

 

Na 6 maanden mocht ik terug naar de gynaecoloog op opnieuw een uitstrijkje te laten maken. De uitslag was HPV negatief en een PAP1! Wat een geweldige uitslag! Ik kon het nauwelijks bevatten na al die maanden… Ik heb voor mezelf besloten dat ik voortaan toch maar meteen naar de huisarts ga voor het uitstrijkje als ik de oproep krijg.

Ik hoop dat ik dames die momenteel hetzelfde doormaken vertrouwen kan geven en dames die de oproep voor het uitstrijkje in de kast hebben liggen kan motiveren om deze erbij te pakken en een afspraak te maken bij de huisarts.
Een uitstrijkje kan aantonen dat er een voorstadium van baarmoederhalskanker aanwezig is. Er is dan een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt. Een eenvoudige behandeling van zo’n voorstadium kan echt een hoop ellende voorkomen!

Ik wens iedereen die door een zware periode in het leven gaat veel sterkte, liefde en licht toe! 

Liefs,
Nabila