Let’s connect!

"Voor jou"

Appelkruimeltaart

Nu het buiten kouder wordt en we midden in de periode van feestdagen zitten, vind ik het heerlijk om thuis te komen en de keuken in te duiken voor het bakken van een appeltaart.
Je huis ruikt heerlijk en wanneer je de volgende dag opstaat, is je ontbijt al klaar! 
Het is tenslotte een leuke vervanger voor je standaard havermout ontbijtje, want in de bodem en knapperige korst van deze appelkruimeltaart zit ook havermout.
Oh, en vergeet de kruimels bovenop niet. Deze kruimels geven net een andere twist aan de taart en geven een lekkere bite tussen de warme, zoete vulling door!

 

Dit recept is natuurlijk voor iedereen, maar in het bijzonder geschikt voor mensen met een voedselintolerantie. 
Deze appelkruimeltaart is namelijk vrij van gluten, zuivel, eieren én geraffineerde suiker!

De bereidingswijze

  1. Voor het maken van de korst: mix het gemalen lijnzaad, de appelmoes, de kokosbloesemsuiker en de gesmolten kokosolie in een kom. Schep om tot je een stevige massa hebt.
  2. Meng in een andere kom het havermeel, het bruine rijstmeel en het tapiocameel (enkel de hoeveelheden voor de korst!).
  3. Doe de natte ingrediënten van stap 1 in de kom met droge ingrediënten van stap 2. Schep dit om totdat je een stevige, zachte deegmassa krijgt. 
    Zet dit mengsel voor 30 minuten in de koelkast.
  4. Warm de oven voor op 180 graden.
  5. Haal na 30 minuten je deeg uit de koelkast en rol dit uit tussen 2 vellen bakpapier.
    Plaats het deeg vervolgens in je bakvorm. Ik heb een bakvorm gebruikt van 26 cm. Als je een kleinere bakvorm gebruikt, let er dan op dat je minder kruimels nodig hebt voor de bovenkant. 
  6. Verdeel het deeg met je handen of met een glas gelijkmatig over de bodem en de opstaande rand. Prik met een vork een aantal keer in de bodem en zet in de koelkast voor 10 minuten.
  7. Voor de kruimel topping: meng het havermeel en het bruine rijstmeel in een kleine kom. Voeg vervolgens de maple siroop en de gesmolten kokosolie toe. Meng de ingrediënten (met de hand of een lepel) goed door elkaar tot je een kruimelige textuur krijgt.
  8. Voor het maken van de vulling: meng de appelstukjes, de kokosbloesemsuiker, het aardappelzetmeel, het citroensap en de kaneel en koekkruiden in een grote kom. 
  9. Haal de bakvorm uit de koelkast en schep de appelvulling geheel in de bakvorm. Duw de vulling enigszins aan zodat alles gelijk verdeeld wordt.
  10. Schep de kruimel topping over de taart en bak de taart 30 minuten totdat de topping bruin kleurt. Dek de bakvorm vervolgens af en bak nog 25 minuten totdat de appelstukjes zacht zijn.

Laat afkoelen voor minimaal een uur en serveer eventueel met opgeklopte kokosroom of een koffielepel kokosyoghurt gemengd met abrikozenjam!

 

Uit dit formaat bakvorm haal je ongeveer 8-10 stukken appelkruimeltaart.

Wat heb je nodig?

De inspiratie voor dit recept is ontstaan vanuit de originele variant van Anthony William.
Hier zijn bepaalde ingrediënten aan toegevoegd.
Let op: enkele hoeveelheden zijn weergegeven in cups. 
Tip: maatschepjes in cup en ml zijn ideaal voor het omrekenen van hoeveelheden bij recepten als deze!

 

Voor de korst:

  • 1 1/2 cup glutenvrij havermeel (havermout fijnmalen in de blender kan ook)
  • 1/2 cup bruine rijstmeel
  • 3 eetlepels tapiocameel
  • 1/3 cup suikervrije appelmoes
  • 1/2 cup kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels gemalen lijnzaad

Kruimel topping:

  • 1 1/2 cup glutenvrij havermeel
  • 2/3 cup bruine rijstmeel
  • 6 eetlepels maple siroop
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie

De vulling:

  • 8 cups gesneden en ontpitte appelstukjes (dit zijn ongeveer 5 appels)
    Goudreinetten hebben mijn voorkeur.
  • 3 grote handjes rozijnen (optioneel en naar smaak)
  • 1/2 cup kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 3 of 4 eetlepels kaneel (naar smaak)
  • 1 theelepel citroensap
  • Optioneel: 1 eetlepel koek & speculaaskruiden (naar smaak)

Optioneel voor het serveren:

  • Opgeklopte kokosroom OF;
  • Koffielepel kokosyoghurt gemengd met suikervrije abrikozenjam

Laat je weten wat je ervan vindt? Vergeet mij niet te taggen als je een foto deelt op social media!

Enjoy!